نظام الهیاتی قرآن از منظر قرآن
1-الهیات قرآن یک منظومه معرفتی است، یعنی در واقع کاملا نظام مند و سیستماتیک است، یعنی تلقی خود قرآن این است که معارف الهیاتی قرآن یک دستگاه منظم، یک منظومه معرفتی و سیستماتیک است. به عبارت دیگر یک مجموعه ای متشتت و پراکنده از هم نیست، یک سیستم است. در این سیستم ما پایه های بنیادی داریم، مبانی داریم ، براساس آن پایه ها، مبانی داریم براساس آن مبانی، آن سیستم احکامش مقدمه موخره دارد، این اولین ویژگی.
2-دومین ویژگی معارف قرآن یا احکام معرفتی قرآن این است که این سیستم و این منظومه یک منظومه تام است، یک منظومه کامل است.
3-سومین ویژگی این است که این منظومه معرفتی یا این نظام الهیاتی هم در محتوا و هم در صورت کاملا زیبایی شناسانه است. دقت بفرمایید بحث زیبایی - چه زیبایی محتوایی و چه زیبایی صوری- اساسیترین رکن در نظام الهیاتی قرآن است. که باید به آن توجه بشود.
4-ویژگی چهارم اینکه نظام الهیاتی قرآن یک نظام الهیاتی همیشه نوین، همیشه نو، همیشه تازه به تازه است. و همین رمز جاودانگی نظام الهیاتی قرآن است. نسخ نمیشود. برای همیشه است، جاودانه است، این نگاه قرآن به نظام الهیاتی که خودش ارائه داده است.
5-ویژگی پنجم که ویژگی بسیار مهمی است و در مباحث ما بسیار تعیین کننده است این است که این نظام الهیاتی با همه احکام معرفتی که پیرامون خدا، عالم، انسان دارد یک نظام معقول است، یک نظام قابل تدوین است، یک نظام قابل فهم است. عرض کردم ویژگی پنجم در این سلسله مباحث بسیار مهم است و رکن اساسی را دارد.
برای دریافت مستندات قرآنی بحث مراجعه کنید به: